Egy ember élete a 19. században

Prága, Csehország fővárosa csodás hely, ezt mind tudjuk. A főváros egyben az ország legnagyobb települése is. Bájához hozzátartozik, hogy ezt is, mint a legszebb városokat, egy folyó szeli ketté, a Moldva. száztornyú városnak vagy arany városnak is nevezik, utóbbi elnevezés IV. Károly idejéből ered, amikor arannyal vonták be a prágai vár tornyait. Prága történelmi központját az UNESCO 1992-ben a világörökség részévé nyilvánította.

Prága megannyi látnivalója közül szóljunk pár szót a Nemzeti Múzeumról. Ez a város első számú múzeumi létesítménye. Az intézményt 1818-ban alapították. Az új neoreneszánsz stílusú főépület Josef Schulz tervei alapján épült. A központi „Panteon” terem díszítése 1885-1890 között készült. A monumentális építmény a Václav tér domináns pontja. Az 1968-as prágai tavasz alkalmával a homlokzat a szovjet hadsereg lövéseitől megsérült, majd az 1970-es években a metró építésével kapcsolatban került veszélybe. A teljes épületegyüttes sosem volt restaurálva, így mára elég rossz állapotba került.

Hogy miért tértünk ki Prága legnagyobb múzeumára? A válasz egyszerű. Az intézmény csodás kiállítás-sorozattal kápráztatja el látogatóit, melynek fő témája a 19. századi életmód. Ennek egyik része a 19. századi ember képeken című kiállítás. A fotózás művészete viszonylag fiatal ága a kép megörökítésének. Ezen a kiállításon a látogatók megcsodálhatják korabeli képeken, hogyan is élt egy átlagember 1848 és 1918 között. A fotókon keresztül tanúi lehetnek kulturális és sporteseményeknek, mindennapi pillanatoknak vagy nagy események dokumentációinak. Ismerjen meg Ön is egy régebbi kort!

A kiállítás 2012. December 13. és 2013. Június 9-e között tart nyitva a prágai Nemzeti Múzeum új épületében. Jó szórakozást!